Πιο θρεπτικά; Μαγειρεμένα η Ωμά Λαχανικά;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ωμά λαχανικά είναι πιο υγιεινά. Εργαστηριακές έρευνες όμως δείχνουν άλλα. Φαίνεται ότι για μερικές θρεπτικές ουσίες είναι καλύτερο να τα μαγειρεύουμε. Τα λαχανικά συρρικνώνονται όταν μαγειρεύονται με αποτέλεσμα όχι μόνο να είναι πιο εύκολο να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες όταν αυτά είναι μαγειρεμένα, αλλά και οι θρεπτικές ουσίες είναι συγκεντρωμένες.
Άλλωστε αυτό είναι και ένας από τους λόγους που με την παραδοσιακή μας διατροφή μπορούμε και τρώμε μεγάλες ποσότητες λαχανικών, γιατί τα τρώμε μαγειρεμένα και σαν κυρίως πιάτο.
Όμως είναι σημαντικό να πούμε ότι λαμβάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών όπως το λυκοπένιο, λουτεϊνη και το βήτα-καροτένιο όταν οι τροφές θερμαίνονται.
Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται με το μαγείρεμα, ωστόσο η βιταμίνη αυτή βρίσκεται και στα περισσότερα φρούτα.